Közhasznú egyesület. Adószám: 18462391-1-06. Támogasson bennünket SZJA-ja 1%-ával. Köszönjük!

Hírek, események
2023.01.05 11:09

III. Röszkei Rózsapaprika Nap beszámoló

III. Röszkei Rózsapaprika Nap beszámoló
  1. III. Röszkei Rózsapaprika Nap

A rendezvény időpontja: 2023. október 14.

Az egyesület tevékenységének közvetlen hatásaként már harmadik éve, hogy nagyobb hangsúlyt kap a hagyományőrzés, a paprika, mint hungarikum történetének megismertetése. Ezzel szeretnénk hozzájárulni a paprika-hagyományok tiszteletének megőrzéséhez, erősítéséhez. A rendezvény résztvevői megtudhatták, hogy mielőtt a paprikát nemesíteni kezdték volna, csak csípős változat létezett, ezért szedés után minden egyes paprikát fel kellett hasítani és kivágni az ereket, a magot külön gyűjteni és a bőrt szárítani kellett. A magot kimondottan erre a célra szolgáló medencékben mosták, taposták, majd szárították, hiszen az őrleményhez a mag is kellett, az adta az olajosságát, a színét. Mindezt a munkát társaságban végezték a paprikafeldolgozó családok és napszámban hasító lányok, asszonyok. A hasítás időigényes munkálatára a csípősségmentes változat kinemesítéséig volt szükség, ma már csak csipedik a termést, azaz eltávolítják a csumáját.

A III. Rózsapaprika Napon az aktív közönség kipróbálhatta a paprika feldolgozás hagyományos részfeladatait: a csipedést, paprikafűzést és paprika darálást kézi mini köves őrlőben, miközben pásztortarhonyát készítettünk.

 

Fontosnak tartjuk, hogy rendezvényeinken és a Paprika Tanösvényen az ismereteket komplex élménysorozatban kapják meg a látogatók, megismerjék az összefüggések, kultúrtörténeti események, a környezet-védelem, fenntartható fejlődés ismereteinek, elveinek összekapcsolását, a paprika történetének magyar történelmi, irodalmi, zenei művekkel való egy időbe való elhelyezését. Ezáltal látókörük tágul, társadalmi értékrendjük változik. A rendezvény többféle módon hozzájárul a résztvevő diákok, készségeinek fejlesztéséhez is.

 

A rendezvény megvalósításához a Nemzeti Együttműködési Alap és Röszke Község Önkormányzata járult hozzá.