Közhasznú egyesület. Adószám: 18462391-1-06. Támogasson bennünket SZJA-ja 1%-ával. Köszönjük!

Pályázatok

Tevékenységeink 2022-2023

Tevékenységeink 2022-2023

2021-ben céljaink kiegészültek a természet- és környezetvédelem mellett a közösségi kulturális hagyományok, helyi és nemzeti értékek védelmével, kutatásával és bemutatásával, melyet az egyesület új elnevezése is tükröz. Tevékenységeink, amelyekhez több forrásból is sikerült támogatást nyerni, a helyi kertkultúra és kulturális hagyományok őrzése témakörrel bővültek.

A támogatások lehetővé tették meglévő tanösvényeink karbantartását, e mellett egy új Paprika Tanösvény létrehozását, melynek célja a röszkei "rózsapaprika” múltjának és jelenének megismertetése. Az új tanösvény élménypedadagógiai módszerekkel mutatja be a fenntartható termesztést és a kézi parikafeldolgozás módját. A támogatás felhasználásával fejleszthetjük honlapunkat, ismeretterjesztő anyagainkat is.

A Beretzk Péter Klub - a Magyar Kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósulásának elősegítése érdekében pályázati úton elnyerhető pénzeszközeiből - a NEAO-KP-1-2022_8_0004 kódszámú, Paprika Nap, új tanösvény, kerékpártúra és egyéb fejlesztések a Beretzk Péter Klubban című nyertes pályázatán keresztül részesült.

VIII. tanösvény Paprika Tanösvény és mintakert (2022-ben, NEAO-KP-1-2022_8_0004 forrásból)

A Röszkei Rózsapaprika Nap, melyet hagyományteremtő, közösségépítő céllal hoztunk létre, 2022-ben második alkalommal került megrendezésre. A Rózsapaprika Nap névadója a 150 évvel ezelőtt született első szegedi paprikamárka, a Pálfy-féle „rózsapaprika”. A paprikás közösség már második alkalommal valósította meg a rendezvényt, amelyen minden korosztály érdekes programelemekkel találkozhatott. A Röszkei Paprika Múzeumnál változatos tevékenységekben vehettek részt az érdeklődők 2022. október 15-én.

A rendezvényt egyesületünk, a röszkei Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub, a Röszkei Paprika Múzeummal közösen szervezte. A programot a Miniszterelnökség háttérintézménye, a Bethlen Gábor Alap is támogatta a Nemzeti Együttműködési Alap forrásaiból.

A II. Rózsapaprika Nap megrendezéséhez és egyesületünk fenntartásához Röszke Község Önkormányzata is támogatást nyújtott.

2023-ban folytatni kívánjuk eddigi programjainkat, több önkéntes bevonásával, fiatalok elérésével.